An awesome country : Bulgaria

An awesome country : Bulgaria

Tsarevets Fortress, A symbol of Bulgaria’s past greatness, Tsarevets Fortress is built on the spot where the palace of the medieval tsars once stood 800 years before when Tarnovo was its capital. Explore the ancient rambling ruins and stumble across the remains of over 400 houses and innumerable churches. The panoramic views of the surrounding landscape reveal how the location of the fortress was strategically placed, 206m above sea level, to protect the kingdom from invasion for hundreds of years. Visiting the stronghold involves a lot of walking up steep slopes, but because the only access to the fortress is on foot you can wander the grounds and climb the old walls in peace.

Veliko Tarnovo, The legendary City of the Tsars stands aloft on the edge of the rising foothills of Bulgaria’s northern mountains. Bisected by the S-shaped meanders of the Yantra River, the town’s setting is nothing short of breathtaking, with terraces of terracotta-coloured roofs looming over the waterways below.

The pretty cobblestone lanes and half-timbered homes of this one’s old town are prime examples of what’s now known as the Tarnovo school, which developed as the Second Bulgarian Empire boomed in the Middle Ages.

That means travelers here experience a mixture of natural beauty – courtesy of the wild coniferous woods that blanket the landscapes all around – and unbridled culture and history, oozing from the Tsarevets capitol and the clutch of gorgeous Byzantine churches.

Burgas is one of the favoured gateways to the southern stretches of the Black Sea Coast. A far cry from the ancient and historic centres that pepper the country elsewhere, it’s a largely modern affair of Art Deco rises and manicured parks on the edge of the sea.

It’s also home to some of the most lively music festivals in Bulgaria, like the rollicking Spirit of Burgas that erupts each year in the summer.

North Beach is the most popular stretch of sand in the town, while Burgas also has another trick up its sleeve: the majestically beautiful trio of lakes that range from the bird-spotting paradise of Vaya to the west to the saline waters of Atanasovsko to the north.

Bansko, Prep the salopettes and wax the skis, because Bansko is Bulgaria’s most prized winter sports resort. With countless expansions and new lift projects at its back, the dual ski fields of the Chalin Valog and Shiligarnika that make their home between the fir forests here have become some of the most lauded in all of Eastern Europe.

And even if you won’t be hitting the 70 kilometers of groomed runs on offer, Bansko’s rugged setting in the Pirin ranges and wealth of luxury hotels, hedonistic bars, jazz joints, cross-country trails and Bulgarian tavernas is sure to hit the spot!

For our dutch readers:

Veliko Tarnovo, The legendary City van de Tsaren staat hoog op de rand van de opkomende uitlopers van de noordelijke bergen van Bulgarije. Doorsneden door de S-vormige meanders van de Yantra-rivier, de omgeving van de stad is ronduit adembenemend, met terrassen van terracottakleurige daken die opdoemen boven de waterwegen eronder.

De mooie geplaveide straatjes en vakwerkhuizen in de oude binnenstad van dit dorp zijn uitstekende voorbeelden van wat nu bekend staat als de Tarnovo-school, die zich ontwikkelde naarmate het Tweede Bulgaarse rijk in de Middeleeuwen bloeide.

Dat betekent dat reizigers hier een mengeling van natuurlijke schoonheid ervaren – met dank aan de wilde naaldbossen die de landschappen rondom bedekken – en ongebreidelde cultuur en geschiedenis, die bol staat van de hoofdstad Tsarevets en de combinatie van prachtige Byzantijnse kerken. Extra info Vakantie naar Bulgarije

Misschien wel het beroemdste Oosters-orthodoxe klooster in de wereld, Rila is opgestaan ??en is opgestaan ??om een ??waar symbool van de Bulgaarse natie te worden.

Het ging de UNESCO Werelderfgoedlijst in 1983 binnen, geprezen om zijn nieuwsgierige vermenging van Mamluk, Arabesque, Byzantijnse en Romaanse stijlen en schitterende iconostase muren, zorgvuldig gesneden en ingelegd met glinsterende bladgoud.

Een museum ter plaatse helpt reizigers om de meer dan 1.000 jaar oude geschiedenis te ontrafelen die zich op de site samenvoegt, terwijl eindeloze binnenplaatsen en peristyles ingericht in muurschilderingen en middeleeuwse scènes betekenen dat er genoeg kunst en architectuur is om het oog te trekken.

UNESCO-getagd en oprijzend als een groot bolwerk op de Balkan tegen de grenzen van Macedonië en Griekenland, is het Pirin National Park een achterland als geen ander in Europa.

In de hoogte verzamelen de met sneeuw gevlekte toppen mistdoppen, terwijl de alpiene valleien worden overspoeld met lawines van bosgroene dennen en dennenbomen en gespikkeld met af en toe een bed van edelweiss.

Ondertussen stelen herten en beren de bossen tot op de dag, en wilde geiten klauteren bovenop de steile afgronden om beschutting te vinden in de rotsachtige spleten en grotten.

Het is nauwelijks een wonder dat deze wordt geprezen als een paradijs voor wandelaars en outdoortypes, met paden die naar de top van Vihren (de hoogste piek) zweven en rond de maar liefst 186 bergmeren weven!

Comments are closed.